top of page

Op reis: Leerzame en beweeglijke avonturen voor kinderen


Reizen opent de wereld voor kinderen en biedt tal van leerervaringen. Zelfs zonder ver te gaan, kun je kinderen een avontuurlijke ervaring geven die zowel hun taal- als bewegingsvaardigheden stimuleert. Hier zijn enkele ideeën om een reiservaring te creëren voor jonge kinderen.


Onderzoek wijst uit dat het blootstellen van kinderen aan nieuwe omgevingen en culturen hun cognitieve ontwikkeling en nieuwsgierigheid bevordert. Door te reizen leren kinderen nieuwe woorden en concepten, en ontwikkelen ze een breder begrip van de wereld om hen heen.


Leuke tips en praktische ideeën:

Bewegingsactiviteit: Rond de wereld

  • Opzet: Speel 'rond de wereld' waarbij elke hoek van de speelruimte een ander land voorstelt. Gebruik eenvoudige decoraties en voorwerpen die typerend zijn voor die landen.

  • Activiteit: Laat de kinderen van 'land' naar 'land' bewegen en doe activiteiten die typisch zijn voor die cultuur. Dit kan dansen, koken, of spelen zijn.

  • Voorbeeld: Zet een hoek op als "Italië" met een pizza-oven (van karton) en laat de kinderen doen alsof ze pizza's maken. Of richt een hoek in als "Japan" waar de kinderen kunnen proberen om met stokjes te eten.


Taalontwikkeling: Eenvoudige woorden en zinnen uit verschillende talen

  • Opzet: Introduceer eenvoudige woorden en zinnen uit verschillende talen die ze tijdens hun 'reis' kunnen gebruiken. Maak kaartjes met de woorden en bijbehorende afbeeldingen.

  • Activiteit: Gebruik deze kaartjes tijdens de activiteiten. Bijvoorbeeld, leer de kinderen "hallo" in verschillende talen en laat ze elkaar begroeten.

  • Voorbeeld: Bij de hoek van "Frankrijk" kunnen de kinderen "bonjour" leren en bij "China" leren ze "ni hao".


Creatief spel: Reisdagboeken

  • Opzet: Maak samen met de kinderen reisdagboeken waarin ze kunnen tekenen en schrijven over hun 'reizen'. Dit stimuleert creatief schrijven en taalontwikkeling.

  • Activiteit: Laat de kinderen na elke 'reis' een tekening maken van wat ze hebben gezien en geleerd. Met hulp kunnen ze eenvoudige woorden of zinnen toevoegen.

  • Voorbeeld: Een kind tekent de Eiffeltoren en stempelt erbij "hoog" en "Parijs".


Reizen biedt talloze mogelijkheden voor zowel beweging als taalontwikkeling. Door kinderen een reiservaring te geven, zelfs binnen de grenzen van hun eigen speelruimte, kunnen ze nieuwe woorden leren en hun horizon verbreden op een leuke en interactieve manier.


Meer inspiratie?
Benieuwd naar mijn online cursussen?36 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page