top of page

Taalontwikkeling en beweging bij thema: "de ruimte"In deze blog deel ik praktische en bruikbare ideeën om taalontwikkeling en beweging te stimuleren, deze keer met het thema "de ruimte". Laten we ontdekken hoe we de wonderen van de ruimte naar de klas of kinderopvang kunnen brengen.


1. Ruimtelijke verkenningsspel:

Transformeer een deel van de klas of de speelplaats in een ruimtelandschap door middel van gekleurde linten en kartonnen 'ruimteobjecten' zoals sterren en planeten. Laat de kinderen vrij bewegen door het ruimtelijke landschap terwijl ze verschillende bewegingen uitvoeren, zoals huppelen naar de maan, springen tussen de sterren en sluipen als een buitenaardse. Dit stimuleert niet alleen de fantasie, maar ook de motorische vaardigheden van de kinderen.


2. Ruimtevaardigheidsparcours:

Zet een ruimtevaardigheidsparcours op met verschillende obstakels die te maken hebben met het ruimtethema. Denk aan een 'maanwandeling' over kussens, een 'asteroïden vermijden' en een 'zwaartekrachtloze sprong' over matten. Laat de kinderen het parcours afleggen terwijl ze verschillende bewegingen uitvoeren en hun ruimtelijke vaardigheden verbeteren.


3. Ruimtemuziek en dans:

Speel muziek af met een ruimtethema en laat de kinderen vrij dansen in de ruimte. Moedig ze aan om bewegingen te maken die geïnspireerd zijn op ruimte-elementen zoals planeten, sterren en raketten. Dit bevordert niet alleen de expressie, maar ook het ritmegevoel en de coördinatie van de kinderen.


4. Ruimteverhaal creatie:

Moedig de kinderen aan om hun eigen ruimteverhaal te creëren. Geef ze blanco papier en kleurpotloden en laat ze tekeningen maken van buitenaardse wezens, ruimteschepen en andere elementen van de ruimte. Vervolgens kunnen ze hun tekeningen gebruiken om hun eigen verhaal te vertellen, waarbij ze hun verbeelding en taalvaardigheden gebruiken om de plot en personages te bedenken.


5. Ruimte woordenschat spel:

Speel een ruimte woordenschat spel waarbij je kaarten gebruikt met woorden die te maken hebben met het thema "De Ruimte". Laat de kinderen om de beurt een kaart kiezen en het woord op de kaart gebruiken in een zin. Bijvoorbeeld: "De astronaut vliegt naar de maan." Dit helpt de kinderen nieuwe woorden te leren en ze toe te passen in zinscontext.


Met deze praktische activiteiten kunnen pedagogisch medewerkers en leerkrachten de fascinatie voor de ruimte tot leven brengen in de klas of op de kinderopvang. Door taal en beweging te integreren, kunnen kinderen op een speelse manier leren en ontdekken.


P.s. Mijn E-book over taalontwikkeling met 20 spelactiviteiten is nu gratis te downloaden!
Nog meer ideetjes?

Bestel dan mijn E-book met 20 creatieve beweegspelletjes!45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page