top of page

Thema kleuren: Een levendige verkenning door dans, beweging, muziek en taal voor peuters en kleutersKleuren bieden een schat aan mogelijkheden om actief te zijn en te leren. Voor pedagogisch medewerkers en kleuterleerkrachten zijn kleuren een geweldig thema om te verkennen door middel van dans, beweging, muziek en taal. Laten we eens kijken hoe we dit kunnen doen:


1. Kleuren in beweging

Laat kinderen dansen op muziek die past bij verschillende kleuren. Rood kan snel en energiek zijn, terwijl blauw rustig en kalm is. Moedig hen aan om hun eigen bewegingen te bedenken die passen bij elke kleur.


  • Bijvoorbeeld, laat kinderen bij het dansen op rode muziek rondrennen als vurige vlammen en bij blauwe muziek langzame golfbewegingen maken als kalme golven.

  • Organiseer een spel waarbij kinderen gekleurde linten vasthouden en deze zwaaien en bewegen op de muziek die overeenkomt met de kleur van het lint.

  • Gebruik gekleurde hoepels en laat kinderen er doorheen springen op de maat van de muziek, waarbij elke kleur een andere beweging vertegenwoordigt.

2. Muzikale Kleurenreis

Speel muziekstukken die de kleuren weerspiegelen en laat kinderen luisteren en bewegen. Gebruik eenvoudige muziekinstrumenten om geluiden te maken die bij elke kleur passen. Laat kinderen experimenteren met verschillende ritmes en melodieën.


  • Zo kunnen ze bijvoorbeeld bij groene muziek op de xylofoon spelen alsof ze door een groen bos lopen.

  • Gebruik rinkelende bellen voor gele muziek en laat kinderen huppelen als ze zich voorstellen dat ze door een veld met zonnige bloemen lopen.

  • Speel rustige blauwe muziek en laat de kinderen samen op de vloer liggen en zich voorstellen dat ze drijven op een kalme, rustige oceaan.3. Kleurenverhalen

Lees boeken over kleuren en praat met kinderen over wat ze betekenen. Moedig hen aan om hun eigen kleurenverhalen te verzinnen en te delen. Laat hun verbeelding de vrije loop terwijl ze kleurrijke avonturen bedenken.


  • Bijvoorbeeld, lees een boek over een rode appel en vraag de kinderen om hun favoriete rode voorwerpen te noemen en waarom ze ervan houden.

  • Moedig kinderen aan om hun eigen kleurrijke tekeningen te maken en er verhalen bij te bedenken die ze vervolgens met de groep kunnen delen.

  • Gebruik kleurrijke rekwisieten en verkleedkleding om een verhaal over een betoverend gekleurd land te vertellen, waarbij kinderen worden aangemoedigd om de personages na te spelen en hun eigen wendingen aan het verhaal te geven.

Door kleuren op deze manieren te verkennen, kunnen peuters en kleuters niet alleen over kleuren leren, maar ook hun expressie en creativiteit ontwikkelen. Het verkennen van kleuren door dans, beweging, muziek en taal biedt een interactieve en stimulerende ervaring voor jonge kinderen.


Meer inspiratie?

Bestel mijn tijdelijk gratis E-book vol informatie om de taalontwikkeling te stimuleren door middel van spel, inclusied 20 spelactiviteiten!

104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page