top of page

Vaderdag vieren: beweeglijke en taalrijke activiteiten


Vaderdag is een geweldige gelegenheid om leuke activiteiten te organiseren die zowel bewegings- als taalvaardigheden van jonge kinderen bevorderen. Hier zijn een paar ideeën om een onvergetelijke dag te creëren vol met beweging en leren.


Onderzoek toont aan dat actieve betrokkenheid van vaders bij spel en leeractiviteiten de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen bevordert. Samen bewegen en spelen versterkt de band en stimuleert zowel fysieke als cognitieve vaardigheden.


Leuke tips en praktische ideeën:


Bewegingsactiviteit: vader-kind sportdag

  • Opzet: Organiseer een sportdag met simpele spellen zoals zaklopen, touwtrekken, en estafettes. Deze spellen zijn makkelijk te begrijpen en zorgen voor veel beweging.

  • Activiteit: Laat vaders en kinderen samenwerken in teams of tegen elkaar strijden. Dit bevordert samenwerking en communicatie.

  • Voorbeeld: Bij het zaklopen springt het kind in een zak en huppelt zo snel mogelijk naar de finish, aangemoedigd door de vader.


Taalontwikkeling: persoonlijke vaderdagkaarten

  • Opzet: Laat kinderen kaarten maken voor hun vaders. Gebruik knutselspullen zoals papier, stiften, en stickers.

  • Activiteit: Kinderen kunnen, met hulp, eenvoudige zinnen opschrijven zoals "Papa is lief" of "Ik hou van papa". Laat ze hun tekening uitleggen om hun woordenschat te vergroten.

  • Voorbeeld: Een kind tekent een afbeelding van zichzelf met zijn vader en zegt: "Dit zijn papa en ik in het park."


Creatief Spel: vaderdag verhalen

  • Opzet: Laat kinderen korte verhalen of gedichten over hun vaders maken en voordragen. Gebruik eenvoudige woorden en zinnen.

  • Activiteit: Moedig kinderen aan om hun verhalen te delen met de groep. Dit versterkt hun taalvaardigheden en zelfvertrouwen.

  • Voorbeeld: Een kind vertelt: "Mijn papa houdt van voetbal. We spelen samen in de tuin."


Vaderdag biedt de perfecte kans om zowel bewegings- als taalactiviteiten te combineren. Door samen te spelen en te communiceren, kunnen vaders en kinderen hun band versterken en tegelijkertijd belangrijke vaardigheden ontwikkelen.


Nog meer inspiratie op gebied van taal en beweging?

Bekijk mijn E-books!
Benieuwd naar mijn cursus-aanbod?
37 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page