top of page

Zomerse fun: taal en beweging voor de warme dagenDe zomer is een tijd voor buitenavonturen en eindeloze speelmogelijkheden. Hier zijn enkele praktische en leuke ideeën om de zomer zowel leuk als leerzaam te maken voor jonge kinderen.


Onderzoek wijst uit dat buiten spelen een cruciale rol speelt in de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert de motorische vaardigheden, creativiteit en sociale interactie. Daarnaast biedt het blootstelling aan nieuwe woorden en concepten, wat de taalontwikkeling bevordert.


Leuke tips en praktische ideeën:

Bewegingsactiviteit: Waterpret-dag

  • Opzet: Organiseer een dag vol waterspelletjes zoals waterballongevechten, sproeierdans, en waterspuitparcours. Dit houdt de kinderen actief en koel.

  • Activiteit: Laat kinderen door een waterparcours rennen, waarbij ze door een sproeier moeten springen en met waterpistolen doelen moeten raken. Dit bevordert niet alleen beweging, maar ook coördinatie en samenwerking.

  • Voorbeeld: Zet een sproeier in de tuin en laat de kinderen er doorheen rennen terwijl ze proberen niet nat te worden.


Taalontwikkeling: Zomerwoordenboek

  • Opzet: Maak een zomerwoordenboek met nieuwe woorden zoals "zonneschijn", "strand", "ijsje". Laat kinderen tekeningen maken bij deze woorden en korte zinnen opschrijven.

  • Activiteit: Gebruik eenvoudige knutselmaterialen om een klein boekje te maken. Elke dag kunnen de kinderen een nieuwe zomerse woord leren en illustreren.

  • Voorbeeld: Het woord "ijsje" kan worden geïllustreerd met een tekening van hun favoriete smaak ijs.


Zomerkampen: Themadagen

  • Opzet: Plan een "zomerkampweek" waarbij elke dag een nieuw thema heeft (natuur, sport, kunst). Gebruik verhalen en boeken die passen bij elk thema om de woordenschat te vergroten.

  • Activiteit: Op een sportdag kunnen kinderen eenvoudige sportactiviteiten doen zoals balspelletjes en races. Op een natuurdag kunnen ze bladeren en stenen verzamelen en deze benoemen.

  • Voorbeeld: Op de kunstdag kunnen kinderen buiten schilderen met waterverf, en leren woorden zoals "penseel", "palet", en "verf".


De zomer biedt talloze mogelijkheden voor zowel beweging als taalontwikkeling. Door kinderen buiten te laten spelen en nieuwe woorden te laten ontdekken, kunnen ze op een natuurlijke en plezierige manier leren.


Nog meer inspiratie? Bekijk mijn E-books!Benieuwd naar mijn cursus-aanbod?74 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page