top of page

Sprookjes en Taalontwikkeling

Sprookjes zijn niet alleen superleuk maar heel nuttig voor de taal. In dit artikel deel ik enkele manieren waarop sprookjes bijdragen aan taalontwikkeling. Daarna willen we er natuurlijk meteen mee aan de slag, dus heb ik ook nog wat leuke concrete activiteiten!De 3 voordelen van het gebruik van sprookjes voor de taalontwikkeling#1 Verrijkte Woordenschat:

Sprookjes bevatten vaak woorden die minder alledaags zijn. Door blootstelling aan deze rijke woordenschat breiden kinderen woordenschat uit.


#2 Zinsbouw en Grammatica:

De complexe zinnen en structuren in sprookjes helpen kinderen hun begrip van grammatica en zinsbouw te verfijnen. Ze leren hoe zinnen zijn opgebouwd en ontwikkelen een gevoel voor taalritme.


#3 Dialogen en Interactie:

Dialogen tussen sprookjesfiguren bieden kinderen de kans om verschillende spreekstijlen en communicatieve interacties te observeren. Dit draagt bij aan hun begrip van sociale taalnormen.

De combinatie van fantasievolle verhalen en doelbewuste taalstimulering vormt een krachtige bron voor taalontwikkeling bij peuters en kleuters. 

Sprookjes in de Praktijk: 3 Leuke taal-activiteiten


#1 Bedenk-zelf-een-Sprookje Spel:

Gebruik kaarten met afbeeldingen van sprookjesgebeurtenissen. Laat de kinderen een kaart trekken en maak samen een verhaaltje met behulp van de afbeelding


#2 Sprookjesachtig Rijmplezier:

Zeg woorden die vaak voorkomen in sprookjes zoals 'paard' en 'kasteel' en vraag de kinderen om woorden te noemen die erop rijmen, zoals 'baard' en 'geel'.


#3 Sprookjes Rollenspel:

Creëer een hoekje met sprookjeskleding en accessoires. Laat de kinderen zich verkleden en praten over hun gekozen personage.Hopelijk heb je door dit artikel meer weet van het belang van sprookjes en genoeg inspiratie om zelf met dit thema aan de slag te gaan met de taalontwikkeling. De combinatie van fantasievolle verhalen en doelbewuste taalstimulering vormt een krachtige bron voor taalontwikkeling bij peuters en kleuters.

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page