top of page

10 Leuke Herfstactiviteiten voor Peuters en Kleuters om de Natuur te Verkennen en Meer te Bewegen!

De herfst is een prachtig seizoen om met peuters en kleuters naar buiten te gaan en de natuur te verkennen. Het is een tijd van verandering, waarin de bladeren van kleur veranderen en er overal pompoenen en kastanjes te vinden zijn. In deze blog deel ik graag 10 inspirerende tips en ideeën voor activiteiten in de buitenlucht die peuters en kleuters kunnen helpen om meer te bewegen en de wonderen van de herfst te ontdekken. Laten we samen de natuur in duiken!


#1 Bladeren verzamelen en sorteren

Ga op een herfstwandeling en laat de kinderen verschillende soorten bladeren verzamelen. Thuis kunnen ze de bladeren sorteren op kleur, grootte of vorm. Dit bevordert niet alleen hun fijne motoriek, maar ook hun observatievaardigheden.


#2 Herfstschattenjacht

Organiseer een speurtocht waarbij peuters en kleuters op zoek gaan naar typische herfstvoorwerpen, zoals eikels, kastanjes, en gekleurde bladeren. Geef ze een mandje om hun vondsten in te verzamelen en beloon ze met een kleine verrassing aan het einde van de jacht!


#3 Modderige avonturen

Regenachtige herfstdagen bieden de perfecte gelegenheid om lekker vies te worden in de modder. Laat de kinderen met laarzen en regenjassen door plassen springen en modderkastelen bouwen. Dit stimuleert de zintuiglijke ontwikkeling en geeft ze de vrijheid om te experimenteren met de natuurlijke elementen.


#4 Pompoen snijden

Ga naar een bloemist of een tuincentrum en laat de kinderen hun eigen pompoen uitkiezen. Thuis kunnen jullie samen de pompoen uithollen en er gezichtjes in snijden. Dit is niet alleen leuk, maar ook een geweldige manier om de fijne motoriek te oefenen.


#5 Herfstblad kunstwerkjes

Verzamel een verscheidenheid aan herfstbladeren en laat de kinderen ze gebruiken om prachtige kunstwerkjes te maken. Ze kunnen de bladeren gebruiken om afdrukken te maken of ze op papier plakken om hun eigen herfstcollages te creëren.


# 6 Natuurschilderijen

Geef de kinderen een stuk karton of canvas en laat ze buiten schilderen met natuurlijke materialen, zoals bladeren, takjes en bloemen. Dit stimuleert hun creativiteit en versterkt hun verbinding met de natuur.


#7 Herfstpicknick

Organiseer een gezellige herfstpicknick in het park of in de achtertuin. Neem een kleed mee en laat de kinderen zelf hun favoriete herfstsnacks kiezen, zoals appels, noten en warme chocolademelk. Ze kunnen ook genieten van de prachtige kleuren van de herfst terwijl ze samen eten.


#8 Natuurwandeling met bingo

Maak een herfstbingo met afbeeldingen van verschillende herfstvoorwerpen, zoals paddenstoelen, egels en regenlaarzen. Ga op een natuurwandeling en laat de kinderen zoeken naar de items op hun bingokaart. Dit bevordert hun observatievaardigheden en maakt de wandeling extra leuk!


#9 Herfstblad parachute

Knip herfstbladeren uit papier en bevestig ze aan een plastic zak of een klein stuk stof. Laat de kinderen naar buiten gaan en de parachute in de lucht gooien. Dit is een geweldige manier om hun grove motoriek te oefenen en te genieten van de herfstwind.


#10 Bewegenboog Herfst-pakket


Ga aan de slag met het herfst-pakket! Print het werkblad en de kleurplaat uit, om met regenachtig weer gezellig aan tafel aan te werken en volg samen de dans-instructie bij het liedje "ritme in de herfst"


Met deze 10 tips en ideeën kunnen peuters en kleuters de herfst op een actieve en avontuurlijke manier verkennen. Door naar buiten te gaan en de natuur te ontdekken, kunnen ze niet alleen meer bewegen, maar ook hun zintuigen ontwikkelen en een liefde voor de natuur cultiveren. Dus trek die laarzen aan, pak een paraplu en maak je klaar voor een herfst vol plezier en ontdekkingen!

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page