top of page
Foto van schrijverMariska | Bewegenboog

Interactief voorlezen met peuters en kleuters: 8 tips vol muziek-, dans- en voorlees-inspiratie

De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur! Een perfect moment om extra tijd te nemen om kinderen enthousiast te maken voor de wereld van boeken! Interactief voorlezen is niet alleen een geweldige manier om verhalen te delen, maar ook om de creativiteit, taalontwikkeling en motorische vaardigheden te stimuleren. Laten we samen ontdekken hoe we voorlezen tot een feest vol ontdekkingen kunnen maken!





Muziek, dans en voorlees-Ideetjes voor Interactief Voorlezen met Peuters en Kleuters


1. Klankavontuur: Ritmische Geluiden

Kijk of je misschien muziekinstrumenten kan combineren met het verhaal. Betrek ook de kinderen erbij om ze na te laten denken welke geluiden bij welke momenten passen. Zo passen zachte geluiden goed bij rustige delen en levendige geluiden bij opwindende momenten. Dit betrekt hun zintuigen en maakt het verhaal levendiger. Maak natuurlijk wel duidelijke afspraken over wanneer ze geluid mogen maken en wanneer ze stil zijn, zodat de aandacht wel echt bij het verhaal blijft, en het niet alleen dolle herrie wordt. Een passende consequentie is natuurlijk het instrumentje inleveren bij onjuist gebruik, en dat zullen ze niet willen! Je kunt dit natuurlijk ook na het voorlezen doen, wanneer je het verhaal nog in eigen woorden met ze nabespreekt.



2. Liedjes met Bewegingen

Voeg eenvoudige liedjes met bijpassende bewegingen toe aan je interactieve voorleesmoment. Hierdoor worden peuters en kleuters niet alleen actief betrokken, maar wordt ook hun geheugen en ritmegevoel gestimuleerd.

Voorbeeld: Zing een kort liedje over dieren en moedig de kleintjes aan om de bewegingen van die dieren na te bootsen.


3. Ritmische Samenspel

Betrek de kinderen bij ritmische samenspelactiviteiten, zoals handgeklap, voetgetrappel, of het tikken op eenvoudige ritme-instrumenten. Dit bevordert sociale interactie en verbetert hun motorische vaardigheden.

Voorbeeld: Laat de kinderen samenwerken om een regenritme te maken met handgeklap en regendruppelgeluiden.


4. Verhalende Bewegingen aanmoedigen

Stimuleer verhalende bewegingen door tijdens het voorlezen al te vragen: "Hoe beweegt het personage?" en moedig de kleintjes aan om het na te bootsen. Dit versterkt hun verbale expressie en begrip van het verhaal.

Voorbeeld: Vraag de kinderen hoe ze denken dat een personage zou bewegen en laat ze het fysiek uitbeelden.



5. Personage Dans

Moedig peuters en kleuters aan om na het voorlezen op muziek bewegingen te maken die overeenkomen met de personages in het verhaal. Eenvoudige dansstappen kunnen het plezier vergroten en de kinderen helpen zich in te leven in het verhaal.

Voorbeeld: Als het verhaal een vrolijk personage heeft, kunnen ze lichte, springende bewegingen maken.


6. Visuele Hulpmiddelen

Gebruik kleurrijke prentenboeken met grote afbeeldingen om de visuele betrokkenheid van peuters en kleuters te vergroten. Ze zullen genieten van de levendige illustraties en het verhaal beter begrijpen.

Voorbeeld: Toon afbeeldingen van dieren terwijl je een verhaal voorleest over de jungle.



7. Korte Interactiemomenten

Houd de aandacht vast met korte interactiemomenten, zoals het stellen van eenvoudige vragen of het aanmoedigen van korte gesprekjes na elke pagina. Peuters en kleuters hebben vaak een kortere spanningsboog, dus houd het levendig en boeiend.

Voorbeeld: Na het voorlezen van een pagina kun je vragen: "Wat denken jullie dat er hierna zal gebeuren?"





8. Thematische Creatieve Uitbreiding

Introduceer eenvoudige creatieve activiteiten na het verhaal die gerelateerd zijn aan het thema. Peuters en kleuters kunnen tekenen, knutselen of zelfs een korte dans maken die aansluit bij het verhaal.

Voorbeeld: Laat de kinderen hun favoriete personage tekenen of een simpele knutsel maken na het lezen van het verhaal.


En daar heb je het, een scala aan ideeën om interactief voorlezen tot een levendig avontuur te maken voor peuters en kleuters tijdens de Nationale Voorleesdagen. Deze eenvoudige, en toch effectieve, strategieën brengen niet alleen verhalen tot leven, maar vormen ook een bron van plezier, verbinding en leren.


Dus, laten we de boeken openen, samen dansen met het verhaal, en ontdekken hoe deze kleine interacties een wereld van verschil kunnen maken. Met welke tip ga jij als eerste aan de slag?



.


206 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page