top of page

Beweeg en Leer: Speelse Activiteiten voor Peuters en Kleuters


Bij Bewegenboog geloven we in het combineren van spel en educatie voor de kleintjes. Ontdek hier vrolijke en eenvoudige activiteiten die niet alleen leuk zijn, maar ook de ontwikkeling van peuters en kleuters stimuleren.


1. Speel en Leer met Dagelijkse Bezigheden:

Leer hoe dagelijkse taken zoals koken, boodschappen doen of de was opvouwen omgezet kunnen worden in leuke leermomenten voor kinderen.


1. Koken als Leerzame Bezigheid:

  • Rekenen met Ingrediënten: Laat kinderen helpen bij het afmeten van ingrediënten door bijvoorbeeld te vragen om twee kopjes bloem toe te voegen of drie eetlepels suiker te gebruiken. Dit stimuleert hun rekenvaardigheden op een leuke manier.

  • Ontdekken van Texturen en Smaken: Moedig kinderen aan om verschillende texturen en smaken te ervaren tijdens het koken. Laat ze bijvoorbeeld voelen aan verschillende groenten of fruit en beschrijven hoe ze aanvoelen en ruiken. Dit kan de zintuiglijke ontwikkeling stimuleren.

  • Benut de Taalmogelijkheden: Betrek kinderen bij het benoemen van ingrediënten en stappen in het kookproces. Laat ze nieuwe woorden leren door middel van beschrijvingen van kleuren, texturen en smaken.

2. Boodschappen Doen als Leerspel:

  • Maak een Boodschappenlijstje Samen: Laat kinderen helpen bij het maken van een boodschappenlijstje en benoem samen de producten terwijl je ze opschrijft. Dit kan de woordenschat vergroten en het geheugen stimuleren.

  • Sorteer en Tel de Producten: Terwijl je boodschappen doet, vraag kinderen om te helpen met het sorteren van producten in categorieën (bijv. groenten, fruit, zuivel). Tel de producten samen om de rekenvaardigheden te oefenen.

  • Leer over Gezonde Keuzes: Praat met kinderen over gezonde voedingskeuzes terwijl je boodschappen doet. Leg uit waarom bepaalde producten gezond zijn en betrek hen bij het maken van keuzes voor gezonde voeding.

3. De Was Opvouwen met Educatieve Twist:

  • Sorteren op Kleur en Type: Laat kinderen helpen bij het sorteren van wasgoed op basis van kleur (bijv. alle rode kledingstukken bij elkaar) of type (bijv. alle sokken bij elkaar). Dit kan hen helpen om te leren over categoriseren en classificeren.

  • Tel de Kledingstukken: Vraag kinderen om te helpen bij het tellen van kledingstukken terwijl je ze opvouwt. Dit kan een leuke manier zijn om hun rekenvaardigheden te verbeteren.

  • Samenwerken en Ruimtelijk Inzicht: Moedig kinderen aan om samen te werken bij het opvouwen van grotere kledingstukken. Dit kan hun ruimtelijk inzicht en samenwerkingsvaardigheden verbeteren.


2. Muzikale Avonturen voor Actieve Kinderen:

Verken creatieve manieren om muziek en beweging te combineren zonder hyperactiviteit te stimuleren. Ontdek liedjes en muzikale spelletjes die kinderen aanzetten tot bewegen, dansen en plezier maken. De liedjes van Bewegenboog zijn in dit geval uitermate geschikt!


3. Buitenpret en Avontuur:

Duik in de wereld van buitenactiviteiten die nieuwsgierigheid en ontdekking stimuleren. Leer hoe je de tuin, het park of zelfs een wandeling in de buurt omtovert tot een leerrijke en actieve ervaring voor kinderen.


4. Verhalen Vertellen en Actief Meedoen:

Ontdek manieren om voorlezen interactief te maken met betrokkenheid van de kleintjes. Leer hoe je gebruik kunt maken van verhalen en prentenboeken om kinderen actief te laten deelnemen en hun verbeelding te prikkelen. Een mooi manier daarvoor is een vertel-kleed!5. Feestelijke Beweegmomenten:

Bereid je voor op speciale gelegenheden zoals verjaardagen, feestdagen of seizoensvieringen met activiteiten die beweging, plezier en leren combineren. Ontdek ideeën voor thematische feestelijke beweegspelletjes.6. Creatieve Knutsel- en Bouwprojecten:

Stimuleer de creativiteit en fijne motoriek van kinderen met leuke knutsel- en bouwactiviteiten. Ontdek eenvoudige knutselideeën die zowel educatief als vermakelijk zijn voor peuters en kleuters.


7. Samen Spelen, Samen Leren:

Leer hoe samen spelen en interactie de sociale vaardigheden van kinderen bevorderen. Ontdek spelletjes en activiteiten die de samenwerking tussen kinderen aanmoedigen en bijdragen aan een positieve groepsdynamiek.


Deze activiteiten zijn bedoeld om het leren leuker te maken en tegelijkertijd de ontwikkeling van peuters en kleuters te stimuleren. Ga vol enthousiasme aan de slag en ontdek samen met de kleintjes de wonderlijke wereld van bewegen en leren!

99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page