top of page

Beweeg en leer: Speelse activiteiten voor peuters en kleuters

Bijgewerkt op: 4 jun.


Bij Bewegenboog geloven we in het combineren van spel en educatie voor de kleintjes. Ontdek hier vrolijke en eenvoudige activiteiten die niet alleen leuk zijn, maar ook de ontwikkeling van peuters en kleuters stimuleren.


Speel en leer met dagelijkse bezigheden:

Koken als leerzame bezigheid:

  • Rekenen met ingrediënten: Laat kinderen helpen bij het afmeten van ingrediënten, zoals twee kopjes bloem of drie eetlepels suiker. Dit stimuleert hun rekenvaardigheden op een leuke manier.

  • Ontdekken van texturen en smaken: Moedig kinderen aan om verschillende texturen en smaken te ervaren tijdens het koken. Laat ze voelen aan verschillende groenten of fruit en beschrijven hoe ze aanvoelen en ruiken. Dit bevordert de zintuiglijke ontwikkeling.

  • Benut de taalmogelijkheden: Betrek kinderen bij het benoemen van ingrediënten en stappen in het kookproces. Laat ze nieuwe woorden leren door kleuren, texturen en smaken te beschrijven.


Boodschappen doen als leerspel:

  • Maak een boodschappenlijstje samen: Laat kinderen helpen bij het maken van een boodschappenlijstje en benoem samen de producten terwijl je ze opschrijft. Dit kan de woordenschat vergroten en het geheugen stimuleren.

  • Sorteer en tel de producten: Vraag kinderen om te helpen met het sorteren van producten in categorieën (bijv. groenten, fruit, zuivel). Tel de producten samen om de rekenvaardigheden te oefenen.

  • Leer over gezonde keuzes: Praat met kinderen over gezonde voedingskeuzes terwijl je boodschappen doet. Leg uit waarom bepaalde producten gezond zijn en betrek hen bij het maken van keuzes voor gezonde voeding.


De was opvouwen met educatieve twist:

  • Sorteren op kleur en type: Laat kinderen helpen bij het sorteren van wasgoed op basis van kleur of type. Dit helpt hen om te leren categoriseren en classificeren.

  • Tel de kledingstukken: Vraag kinderen om te helpen bij het tellen van kledingstukken terwijl je ze opvouwt. Dit kan een leuke manier zijn om hun rekenvaardigheden te verbeteren.

  • Samenwerken en ruimtelijk inzicht: Moedig kinderen aan om samen te werken bij het opvouwen van grotere kledingstukken. Dit verbetert hun ruimtelijk inzicht en samenwerkingsvaardigheden.Muzikale avonturen voor actieve kinderen

Verken creatieve manieren om muziek en beweging te combineren zonder hyperactiviteit te stimuleren. Ontdek liedjes en muzikale spelletjes die kinderen aanzetten tot bewegen, dansen en plezier maken. De liedjes van Bewegenboog zijn hiervoor uitermate geschikt!
Buitenpret en avontuur:

Duik in de wereld van buitenactiviteiten die nieuwsgierigheid en ontdekking stimuleren. Leer hoe je de tuin, het park of zelfs een wandeling in de buurt omtovert tot een leerrijke en actieve ervaring voor kinderen.


Verhalen vertellen en actief meedoen:

Ontdek manieren om voorlezen interactief te maken met betrokkenheid van de kleintjes. Leer hoe je verhalen en prentenboeken kunt gebruiken om kinderen actief te laten deelnemen en hun verbeelding te prikkelen.


Bekijk mijn curus-aanbod hier om hier meer over te leren!


Feestelijke beweegmomenten:

Bereid je voor op speciale gelegenheden zoals verjaardagen, feestdagen of seizoensvieringen met activiteiten die beweging, plezier en leren combineren. Ontdek ideeën voor thematische feestelijke beweegspelletjes.


Creatieve knutsel- en bouwprojecten:

Stimuleer de creativiteit en fijne motoriek van kinderen met leuke knutsel- en bouwactiviteiten. Ontdek eenvoudige knutselideeën die zowel educatief als vermakelijk zijn voor peuters en kleuters.


Samen spelen, samen leren:

Leer hoe samen spelen en interactie de sociale vaardigheden van kinderen bevorderen. Ontdek spelletjes en activiteiten die de samenwerking tussen kinderen aanmoedigen en bijdragen aan een positieve groepsdynamiek.
Deze activiteiten maken leren leuker en ondersteunen de ontwikkeling van peuters en kleuters. Ga aan de slag en zie hoe de kinderen plezier hebben en groeien!

281 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page